domingo, 30 de diciembre de 2012

MARCADORS SOCIALS


En una classe de GITIC vem treballar diferents marcadors socials. Els marcadors socials són una forma senzilla i popular d'emmagatzemar, classificar i compartir enllaços web.

Entre els avantatges respecte les altres eines tradicionals com els cercadors, hi ha:

  • Inclusió i classificació de recursos realitzada per persones en lloc de màquines.
  • Els usuaris decideixen quins recursos considerem més útils, marcant-los. Per tant, els recursos més útils són marcats per més usuaris. Això provoca la creació d'un rànking de recursos basat en el criteri dels usuaris, mesurant així la utilitat dels recursos molt millor que altres sistemes automatitzats.                  
També existeixen algunes desavantatges dels sistemes basades en etiquetes: 

  • No hi ha un sistema preestablert de paraules clau o categories. Això pot comportarerrors a l'hora de d'escriure-les.
  • Els tags poden tenir més de un significat i oferir resultats inexactes degut a confusions entre sinònims o antònims.
  • Possible creació d'etiquetes massa personalitzades, amb poc significat global.
  • No es pot estructurar les etiquetes de forma jeràrquica.
Ara us explicaré tres que vem treballar a classe:


- Delicious: és un servei de gestió d'adreçes socials a través del web. Ens ajuda a emmagatzemar els teus marcadors creant una compte en la pàgina: http://delicious.com/, per tenir un accés ràpid a les teves pàgines preferides. Les pàgines web que tu selecciones les pots classificar amb etiquetes de manera que després et serà molt més fàcil buscar-les.






- Mister Wong: és una pàgina que permet emmagatzemar les adreces d'Internet interessants de la xarxa amb un sistema d'etiquetes que es poden compartir amb altres usuaris, esdevenint així marcadors socials. Es poden crear grups d'usuaris que comparteixen els mateixos interessos (amb marcadors públics i privats) o bé seguir l'activitat de determinades persones. Aquí us deixo l'adreça.









- Pearltrees: el peartrees és un marcador que no organitza la informació com altres com ara el Delicious o el Mister Wong sinó que emmagatzema la informació d'una manera molt més visual: en forma d'esquema. Hi ha diferents arbres formats per diferents "perles", que aquestes contenen les adreçes de la informació que tu has seleccionat. Aquí us deixo l'adreça



Aquesta classe de GITIC em va servir molt, ja que desconeixia que es poguessin emmagazemar les adreçes que tu prefereixis. D'aquesta manera t'estalvies molt de temps cercant per la web i tens la informació molt més a mà. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario