sábado, 17 de noviembre de 2012

CMAP TOOLS


En una sessió de GITIC vem aprendre el funcionament del programa Cmap Tools que és un programa que serveix per crear mapes conceptuals de manera que ens ajuda a organitzar coneixements i ampliar informació del tema que estiguem treballant. A més, aquest programa permet construir, compartir i discurtir models de coneixement en molt poques passes. Els mapes conceptuals els podem utilitzar com a material didàctic per presentar els contiguts d'un tema.
El Cmap Tools ens ofereix moltes plantilles i objetes per a utilitzar com ara: molts tipus de fletxes, figures geomètriques, estrelles... i també ens permet pujar imatges des de el nostre ordinador. Cal dir que també es poden crear diversos mapes alhora que es col·loquen en diferents pestanyes i a més es poden invitar a altres col·laboradors, afegir comentaris i enviar mapes per correu.
Les aplicacions d'aquests mapes conceptuals són molt variades com ara des d'organitzar una simple trobada familiar fins als complexos mapes de desenvolupament dins d'uns laboratoris i empreses.


Primer de tot per poder utilitzar el Cmap Tools cal que ens el descarreguem i després crear el nostre usuari i a continuació crear una carpeta amb el nostre nom. Un cop tot això haurem d'anar a la carpeta IMHC Public Cmaps i després buscar el nostre nom dins la carpeta d'usuaris.

Per a crear un mapa conceptual es poden tenir en compte els següents aspectes:

1) Identificar les idees o conceptes principals i escriure'ls en una llista.
2) Ordenar els conceptes des del més general fins al més específic en odre descendent.
3) Organitzar els conceptes començant pel que tingui la idea més general.
4) Si la idea principal pot ser dividida en dos o més conceptes iguals, aquests han d'anar en la mateixa línia i després abaix, relacionar les idees secundàries.
5) Utilitzar línies que connectin els conceptes, i escriure sobre cada línia una paraula o enunciat que aclari la relació.





En el món de l'educació l'ensenyament del Cmap Tools és molt útil ja que:

- Promou la participació activa dels estudiants
- Favoreix la representació esquemàtica d'un conjunt de significats conceptuals
- Desenvaolupa la capacitat de síntesis en els estudiants


Aquesta sesió em va ser molt útil, ja que jo no sabia que existia i crec que em pot ajudar molt a fer esquemes al llarg de tot el curs i ajudar-me a organitzar idees.

No hay comentarios:

Publicar un comentario